Quinoa pilaf


Nacházíte se:
Pokrm z obiloviny quinoa, která má jemnou a lahodnou chuť.

Základní příprava quinoy

Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Vaří se v poměru 1:2-2,5 (quinoa: voda), předem je možné ji nechat orestovat na oleji. Quinoa je hotová za 15 minut.

Doba přípravy: 40 minut, počet porcí: 4-5

1 hrnek quinoy BIOHARMONIE, 2 nakrájené mrkve, nakrájený kousek celeru, 2 lžíce olivového oleje, nakrájená červená paprika, 4 stroužky česneku, ¼ lžičky kurkumy (nebo kari), ½ lžičky mletého koriandru, ½ lžičky soli, 1 a ¾ hrnku vody, zelené byliny dle chuti (např. rukola, petržel, libeček), černý pepř na dochucení

Propláchněte quinou a nechte okapat na jemném sítku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a papriku, vše dobře promíchejte a nechte chvíli dusit. Přimíchejte quinou a počkejte, než začne pukat. Přilejte vodu, osolte a vařte cca 12 minut, až quinoa změkne. Vmíchejte zelené bylinky (rukolu, petržel nebo libeček) a trochu pepře.
Povařte ještě dalších 5 minut a můžete servírovat.