Olomoucké tvarůžky


Nacházíte se:
Olomoucké tvarůžky mají historii delší jak 600 let a v tvarůžkárně A. W. v Lošticích zrají již od roku 1876. Jedná se o jedinečný a jediný sýr českého původu, který je znám svou nezaměnitelnou pikantní chutí a výraznou vůní.

Pravé olomoucké tvarůžky jsou přírodním, měkkým, pod mazem zrajícím sýrem s minimálním množstvím tuku a soli, bez jakékoli chemické přísady. Vznikají pomocí mlékařských čistých kultur z netučného tvarohu. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí dozraje, se semele a vytvaruje do typických koleček či tyčinek, které se nechávají ještě několik dní dozrát.

První ověřené záznamy o tvarůžcích pocházejí již z poloviny 16. století. Obce v okolí Olomouce byly centrem tvarůžkářství až do konce 19. století, poté se hlavní část výroby soustředila do Loštic. Počátky loštické produkce jsou spjaty s Josefem Wesselsem, předkem dnešních majitelů známé tvarůžkárny A. W. V současné době se zde vyrobí přes 2000 tun tvarůžků ročně.

  • Tuto specialitu známou v tuzemsku i v zahraničí můžete ochutnat v mnoha podobách, slaných i sladkých, ve vybraných restauracích či na festivalech napříč celým regionem.
  • Zcela originální a jedinečné tvarůžkové moučníky můžete ochutnat v Tvarůžkové cukrárně v Lošticích a Olomouci.