Dýňové risotto


Nacházíte se:
Ochutnejte netradiční chutné rizoto s dýní.

Základní příprava rýže Arborio

Před použitím se tato rýže nepropírá, jak jste zvyklí. Je vhodné ji nejprve nechat asi 5 minut osmažit s cibulkou na másle nebo olivovém oleji ve větším hrnci. Během smažení několikrát důkladně promíchejte. Rýži zalijte trochou předem připraveného vývaru nebo bílým vínem a nechte tekutinu vsáknout. Vývar, popřípadě víno, se opakovaně dolévá po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina absorbovala či odpařila. Jakmile rýže tekutinu vsákne, přilijeme další část. Během vaření rýži důkladně promíchávejte. Celková doba vaření je asi 20 minut. Správně uvařená rýže je tzv. "al dente".

Doba přípravy: 55 minut, počet porcí 4

¼ másla másla, 1 najemno nakrájená cibule,1 kg dýně, oloupané a nakrájené na menší kostičky, 300 g rýže Arborio BIOHARMONIE, 200 ml bílého vína, 2 kostky kuřecího (zeleninového) bujonu BIOLINIE, 100 g nastrouhaného parmazánu (nebo jiného aromatického sýru), sůl, pepř, 120 g mascarpone na ozdobení

V pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibulku. Po 5 minutách vložte nakrájenou dýni a za občasného míchání ji opékejte 10 minut. Přidejte rýži, víno a míchejte dalších cca 5 minut tak, aby se část vína odpařila.

Z bujónů připravte 1,3 litru vývaru. Horkým vývarem zalijte rýži, zamíchejte a vařte 25-30 minut. Nakonec vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a ozdobte snítkou rozmarýnu a třemi lžičkami mascarpone.